top of page

Schimmelnagels

Een ontsierende aandoening, soms pijnlijk. Maar ach, eigenlijk valt
er best mee te leven. Zo denken de meeste mensen. Schimmels zijn
de aanstichters van deze zogenaamde 'kalknagels'. Gelukkig zijn
schimmelnagels tegenwoordig prima te behandelen.

Hoe herkent u een schimmelnagel?
Bij schimmelnagels vertoont de nagelplaat verkleuringen, zoals witte tot gele/bruinachtige strepen. De lengtegroei van de nagel is geremd en het gevolg is dat de dikte van de nagel toeneemt.

Hoe vaak komt het voor?
In Nederland lijdt naar schatting circa 26% van de bevolking aan een schimmelinfectie aan de nagels. Mannen en vrouwen lopen ongeveer een gelijk risico op het krijgen van schimmelnagels(mycosenagels). De kans neemt toe naarmate men ouder wordt. De risicogroepen - bijvoorbeeld diabetici - hebben vaak last van schimmelnagels. De gevolgen zijn: last bij het lopen, pijn en onnodig schaamtegevoel.

Hoe ontstaan schimmelnagels?
Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels heeft meestal een goede afweer tegen schimmels. Schimmels hebben het prima naar hun zin in slecht groeiende, vochtige of beschadigde nagels. Onder die omstandigheden kunnen schimmels zich gemakkelijk verspreiden. De sporen van schimmels bevinden zich overal in onze omgeving en we komen er dus eenvoudig mee in contact.

Vooral in gemeenschappelijke ruimtes zoals douches, zwembaden, sporthallen en sauna's. Wanneer u daar op blote voeten rondloopt, komt u bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Als u vervolgens uw voeten onvoldoende afdroogt en bovendien overmatig transpireert, is de kiem voor een schimmelinfectie gelegd. U bent zelf dan weer een bron voor nieuwe infecties. Iemand met schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden, die heel lang besmettelijk blijven.
Hoe kunt u schimmelnagels voorkomen?
Het is een misverstand te denken dat schimmelinfecties ontstaan door slechte hygiëne. Wat kunt u zelf doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden:
  • Was uw voeten dagelijks, liefst zonder zeep
  • Droog uw voeten goed af, vooral tussen de tenen
  • Draag sokken van absorberend, natuurlijk materiaal als wol of katoen 
  • Vermijd zoveel mogelijk het dragen van synthetische kousen of panty's
  • Trek elke dag schone sokken aan
  • Draag zoveel mogelijk schoenen van echt leer
  • Wissel regelmatig van schoenen, draag schoenen niet te lang achter elkaar
  • Desinfecteer schoenen en sokken met een schimmelwerend middel*
  • Draag altijd slippers in openbare ruimtes als kleedkamers, douches of sauna's.

* Gebruikt u bloedverdunners? raadpleeg dan uw huisarts of apotheek welke middelen u mag gebruiken.​

Behandeling
Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf. Wanneer de nagel door schimmel(mycose) is geïnfecteerd, kan deze infectie zich langzaam uitbreiden. Tot voor kort was de behandeling van een schimmel erg moeizaam. De behandeling duurde vaak wel zes tot twaalf maanden. Tegenwoordig kan de huisarts of dermatoloog geneesmiddelen voorschrijven die een hardnekkige schimmelinfectie sneller en grondiger kunnen bestrijden. Deze middelen worden echter terughoudend voorgeschreven om resistentie tegen te gaan. Door gebruik van orale geneesmiddelen in combinatie met uitwendige behandeling is de kans op genezing groter geworden.

Naast de voorgeschreven middelen moet al uw schoeisel - schoenen, pantoffels -  aan de binnenkant worden behandeld met een schimmeldodend middel. Uit voorzorg om te voorkomen dat schimmelsporen zich in het schoeisel nestelen en zodoende herbesmetting veroorzaken. Ondersteunende behandeling door uw pedicure is van belang. Door zoveel mogelijk schimmel weg te frezen en de vaak verdikte nagels dunner te maken, wordt de genezing bevorderd en nemen de klachten af.

Welke middelen zijn effectief?​
Door mijn opleiding Schimmeldiagnostiek ben ik op de hoogte van de nieuwste inzichten en behandelmethodes om schimmels te bestrijden. Tevens ben ik op de hoogte van de schimmeldodende middelen die meest effectief zijn. Deze middelen worden in het Radboud in Nijmegen in het laboratorium onderworpen aan een gedegen onderzoek. Alleen deze schimmeldodende middelen zijn in mijn praktijk verkrijgbaar.

Een geruststelling tot slot
Na behandeling met het voorgeschreven geneesmiddel kan het zijn dat u in eerste instantie een beetje teleurgesteld bent. U ziet weinig resultaat. Dit komt doordat er tijd nodig is, voordat de aangetaste gele delen van de nagel helemaal uitgegroeid zijn. Vooral de nagels van de grote teen groeien slechts enkele millimeters per maand. Na enkele maanden geduld groeit er echter weer een gezonde nagel die u geen last of pijn meer bezorgt.

 

bottom of page