top of page

Reuma en voetzorg

Binnen de reumatische aandoeningen kunnen we een indeling maken in:
- ontstekingsreuma (waaronder reumatoïde artritis valt)
- systeemziekten, artrose, weke delen reuma (o.a. fibromyalgie)
- overige aandoeningen (waaronder jicht)
Naast pijn zijn ook het niet goed functioneren van de gewrichten, nagelveranderingen en huidproblemen een belangrijke klacht bij deze reeks aandoeningen. Zeker de combinatie met standsafwijkingen aan de tenen heeft als gevolg dat reuma een belangrijke en veel voorkomende indicatie is voor orthopedische maatschoenen.
Goede voetzorg bij reuma en andere chronische pijnen is er dus op gericht om pijn zoveel mogelijk te verminderen en om als het gaat om schoeisel een zo passend mogelijke oplossing te maken voor de diverse vormafwijkingen die aan de voeten kunnen optreden.
De laatste jaren is er gelukkig veel vooruitgang geboekt op het terrein van de medicamenteuze behandeling van reuma. Dat neemt niet weg dat voor heel veel reumapatiënten professionele en persoonlijke zorg voor de voeten – door pedicure, podotherapeut en/of orthopedisch schoentechnicus – onontbeerlijk is voor een verbetering van de kwaliteit van leven.
Door standsveranderingen van de voet ontstaat er een andere drukverdeling in de voeten met vaak eeltvorming en likdoorns tot gevolg. Door deze tijdig te laten behandelen blijft de voet goed belastbaar en wordt het lopen niet gehinderd.

In veel gevallen worden voetbehandelingen bij reuma vergoedt door de zorgverzekeraar, dit is wel afhankelijk van uw verzekeringspakket.

bottom of page