top of page

Orthesiologie

Orthesiologie is het maken van een een op maat gemaakt siliconen hulpstukje die ontlasting geeft aan het drukpunt op uw voet, bijv. een likdoorn tussen 2 tenen die telkens terugkomt.

Hiervoor maak ik een op maat gemaakte teenspreider met daarin een uitsparing voor de likdoorn. Zo kan ik het terugkeren van de likdoorn uitstellen en/of voorkomen. De orthese kan zacht, middelhard of hard zijn, dit is afhankelijk van uw klachten. Ortheses kunnen drukontlastend, regulerend, of drukverdelend zijn.

 

Klachten die behandeld kunnen worden m.b.v. een orthese:

 

  • likdoorn locaties

  • mortons neuroom

  • hallux valgus

  • hallux valgus met ruiterteen

  • weke likdoorns tussen de tenen

  • hamerteen, klauwteen

  • geamputeerde teen ter vervanging van de teen

 

Ik behandel uiteenlopende voetklachten en klachten die ontstaan door het niet goed functioneren van de voeten. Hamertenen, klauwtenen en scheve grote tenen die klachten geven kunnen vaak behandeld worden met een orthese (= teenstukje van siliconen).

 

Om een klacht goed te behandelen is het belangrijk om te weten hoe de klachten ontstaan (klachten komen namelijk nooit “uit de lucht vallen”). Ik probeer dan ook altijd de oorzaak op te sporen. Tijdens het onderzoek wordt eerst het probleem besproken.

Afhankelijk van de klachten wordt daarna gekeken naar:
-Pijn- en drukplekken op de tenen.
-De beweeglijkheid en stand van de tenen.
-De schoenen.
-Indien nodig wordt (de stand en functie van) de gehele voet onderzocht.

 

 

orthese plantair
siliconen_orthese
Teenorthese
siliconenorthese

Nieuwe orthese
Het is normaal dat u de eerste dagen moet wennen. Doe de orthese even uit als u er hinder van heeft. Na 1 -2 weken moet u aan de orthese gewend zijn. Neem anders contact met ons op. Klachten hebben tijd nodig om te herstellen. Het lichaam heeft hier ongeveer 6-8 weken voor nodig (afhankelijk van de klachten).

 

Soort orthese

Afhankelijk van de klachten en van de gegevens uit het onderzoek wordt bepaald wat voor orthese nodig is.

 

Corrigerende orthese 
Als de tenen nog soepel genoeg zijn, wordt een orthese gemaakt die de stand van de tenen (voor zover dat mogelijk is) corrigeert. Deze orthese is meestal van een hard materiaal gemaakt.


Beschermende orthese
Als de tenen stijf zijn of pijnlijke “knobbels” hebben wordt een orthese gemaakt om de pijnlijke plekken te ontlasten. Deze orthese is meestal van een zacht materiaal gemaakt.


Combinatie orthese
Het is ook mogelijk dat er een corrigerende orthese wordt gemaakt die tevens pijnlijke plekken ontlast.

bottom of page