top of page

Ingroeiende teennagels

 


Hoe ontstaan ingroeiende teennagels?

De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels is druk door slecht passende schoenen, het verkeerd -te kort- knippen van nagels en een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie. Zijwaartse druk van te smalle schoenen dringt de nagelwal over de nagel heen. Bovenwaartse druk door schoenen met te weinig ruimte in hoogte voor de tenen, duwt de nagel dieper in het nagelbed.Verkeerd knippen

Als de nagel te kort wordt geknipt geeft dat schijnbaar een verlichting vanwege drukvermindering. Maar meestal zijn dan de gevolgen erger dan de kwaal. Het zachte gedeelte van de teentop kan zich dan over de teennagel krullen zodat het ingroeien weer opnieuw begint. Nagels hebben juist een beschermende werking voor de zachte teentoppen.

Teennagels dienen altijd minimaal 1 millimeter uit te steken voorbij de teentoppen. Een ander welgemaakte fout is, dat men de hoek van de nagel schuin weg knipt. Dit om direct pijnverlichting te geven. Hierdoor kan de nagel steeds dieper in het zachte weefsel van de nagel binnendringen. Vaak is er ook nog sprake van een beschadiging door knippen, waardoor zich als het ware een scherpe splinter vormt welke nog gemakkelijker in het zachte weefsel dringt.Wanneer uiteindelijk de nagel dieper in het zachte weefsel binnendringt, ontstaat er een ontsteking. De huid wordt dan rood, glanzend en gespannen. Een kloppende pijn in de teen die gevoelig is bij de minste aanraking is het gevolg.In veel gevallen speelt meer dan 1 van de genoemde factoren een rol.Behandeling

Probeer niet zelf langdurig een ingroeiende nagel te behandelen. Ik heb daartoe instrumenten en medicamenten en kan er voor zorgen dat de nagel optimaal glad wordt gemaakt en eventueel dunner gefreesd. Bovendien kan ik er voor zorgen dat de nagel drukvrij komt te liggen. Verder heb ik diverse technieken voorhanden om herhaling van ingroeien te voorkomen.


Hoe kunt u ingroeiende teennagels voorkomen?


Wanneer u aandacht schenkt aan de volgende punten kunt u deze pijnlijke aandoening voorkomen:


  • Knip teennagels altijd recht en niet te kort

  • Knip nooit de hoekjes weg

  • Vijl ook de teennagels glad zoals uw vingernagels

  • Draag schoenen die voldoende ruimte bieden, zowel in breedte als hoogte

  • Heeft u teennagels die de neiging hebben aan de zijkanten naar binnen te krullen, laat mij u dan adviseren over de mogelijkheden om de nagelgroei te reguleren.

  • Wacht niet te lang met een bezoek aan een pedicure na de eerste symptomen van een ingroeiende nagel. Dit voorkomt pijnlijke ontstekingen.

Ingroeiende teennagels (vaak aan de grote teen) zijn een pijnlijk aandoening die zo snel mogelijk moet worden verholpen. Ik geef u tips om te voorkomen dat uw teennagels gaan ingroeien, en leg uit wat ik voor u kan doen, om snel van de pijn te worden verlost.
bottom of page